De ce aleg oamenii inteligenți să fumeze pipă

De ce aleg oamenii inteligenți să fumeze pipă

Ce au în comun Albert Einstein, Leonard Cohen, Salvador Dali, Walt Disney, Ernest Hemingway, Pablo Picasso, Elvis Presley, Mircea Eliade și Theodor Paleologu? Cu toții au fost (sau sunt) fumători de pipă.

Cu cât viciul fumatului devine mai răspândit, cu atât crește apetența oamenilor pentru produse de calitate, mai puțin dăunătoare și mai potrivite personalității lor. De la 1800, când industria modernă a țigaretelor a luat având în Franța, s-a ajuns în zilele noastre, la un număr record de fumători. 20% din totalul adulților din întreaga lume sunt fumători de tutun.

Industria tutunului a evoluat destul de agresiv, s-au schimbat atât principiile de funcționare, cât și standardele de calitate. Cei care își doresc să revină la o experiență mai intimă și mai autentică se orientează către fumatul de pipă, care este privită ca un simbol al rafinamentului și al eleganței. 

Arhetipul fumătorului de pipă

Arhetipul fumătorului de pipă este bărbatul erudit, de vârstă mijlocie, cu prestanță, care pune preț pe clipele sale de liniște și de relaxare, făcând totul pe îndelete. Când spunem pipă, ne închipuim un univers aparte, cu biblioteci ticsite de cărți învelite în piele, meditație, calm și culori sobre. Însuși Albert Einstein spunea că fumatul de pipă contribuie la o judecată mai calmă și mai obiectivă.

Însă nu vă mirați dacă veți întâlni și tineri activi, îmbrăcați după ultima modă care își parchează bicicleta în fața terasei, se așază tacticos la masă și își aprind pipa, în așteptarea tovarășilor de discuție. Cu cât viețile noastre devin mai agitate, cu atât mai asiduu vom căuta o cale de eluda convențiile și de a ne afirma personalitatea. Acesta este motivul pentru care mulți împătimiți într-ale fumatului îmbrățișează arta fumatului de pipă, o meteahnă scumpă, care presupune un efort suplimentar din partea fumătorului.

Ce trebuie sa stii

Ca novice într-ale fumatului de pipă, tot ce trebuie să știi este că acest obicei se aseamănă mult cu savurarea vinului: nu e musai să începi cu cele mai scumpe produse ca să-ți educi gusturile. Te poți iniția în arta fumatului de pipă fără prea mari investiții inițiale, dacă știi precis de unde să îți achiziționezi produse de calitate. Sunt destule tutungerii online de unde îți poți alege pipa și tutunul, iar pe măsură ce evoluezi, poți trece la un tutun mai fin, la o pipă mai de calitate.

În primul rând, cei care se hotărăsc să treacă la pipă au de ales dintr-o gamă amplă de pipe confecționate din diferite materiale, de la lemn până la coceni de porumb. Da, coceni de porumb: Theodor Paleologu a folosit pipe din coceni de porumb inscripționate cu logoul său ca materiale de campanie în 2012, când a candidat din partea PDL la Primăria Sectorului 1. Le-a numit „o alternativă la păcătosul obicei de a fuma țigări”, notând de asemenea că fumătorii de pipă trăiesc în medie cu peste doi ani mai mult decât fumătorii de țigări.

De ce mai ai nevoie pentru a fuma pipa

Tutunul, special confecționat pentru pipă, mai aromat și mai puțin tratat cu substanțe toxice, însă nu cu mult mai scump decât tutunul folosit de cei care își rulează singuri țigări. În ceea ce privește accesoriile, nu îți trebuie mai mult de o cutie de chibrituri sau o brichetă pentru pipă și un futac (instrument folosit pentru a îndesa și netezi tutunul). Fumătorii de pipă sunt printre cei mai pretențioși și mai meticuloși, atât în viața de zi cu zi, cât și la ocaziile speciale în care aleg să fumeze pipă. Totul trebuie să fie de cea mai bună calitate, de la lemnul și finisajele pipei, până la tutun și aromă.

La urma urmei, depinde mult de gusturi, de stilul de viață și de valoarea pe care o dăm timpului. Pe cât de elitist ar putea părea la prima vedere, pe atât de accesibil este, de fapt. Este cel mai potrivit pentru firile contemplative și artistice, pentru oamenii care își doresc mai mult de la momentele lor libere, care au răbdare și sunt dispuși să petreacă serile sau după-amiezile în compania unui album sau a unei cărți bune, curățându-și pipa, selectând tutunul și delectându-se cu aroma particulară a tutunului de pipă.